Blog

10 Tips voor Sport Fotografie in de Studio

10 september 2021

Als professionele of hobby fotograaf heb je een behoorlijke verantwoordelijkheid voor het leveren van foto’s die naar wens zijn van de klant. Of dat nu een glamour shoot is of sport fotografie, elke fotoshoot wil je natuurlijk zo bijzonder mogelijk maken.

Sport Fotoshoot

Met sport fotografie, bijvoorbeeld een fitness fotoshoot, maak je super gave foto’s en dat vraagt om een andere aanpak dan de meer reguliere fotoshoots. Het is namelijk heel belangrijk om de kleinste details zoals spierdefinities, goed in beeld te brengen. En elke fotograaf weet dat apparatuur en belichting essentieel is, evenals een goede voorbereiding.
In dit artikel geef ik tips en trics voor sport fotografie in de studio. Handig voor zowel fotograaf als model!

Voorbeelden sport fotoshoots

Buitensporten zijn lastig vast te leggen in een studio, maar er zijn heel veel sporten die super geschikt zijn voor studio fotografie. Denk bijvoorbeeld aan deze binnensporten:

 • Fitness fotoshoot
 • Yoga shoot
 • Ballet fotoshoot
 • Kickboxing shoot
 • Bodybuilding fotoshoot
 • Cross Training foto’s
Ballet sport fotoshoot moderne dans

10 Tips voor Sport Fotografie in de Studio

Ik ben begonnen als fotograaf met populaire fotoshoots zoals zwangerschapsshoots, love shoots en model shoots. Omdat ik graag test met belichting en special effects werd mijn aandacht ook getrokken door sport fotografie. Fitness fotoshoots en ook shoots voor Cross Trainging en Bodybuilding stonden bovenaan de lijst. Ik heb inmiddels dan ook een ruime collectie aan fitness foto’s. Bekijk enkele voorbeelden in de Sport en Fitness Galerij.

Vanuit die ervaring deel ik graag mijn quick wins voor het maken van mooie sportfoto’s in de studio.

 1. De achtergrond van sport foto’s kan het object context geven of juist afleiden. We gebruiken daarom alleen een achtergrond als het iets toevoegt. Bij fitness foto’s waarbij het gaat om spierdefinitie is een achtergrond niet altijd nodig en zijn accessoires meestal afdoende. Gebruiken we wel een achtergrond dan variëren we met scherptediepte om focus aan te brengen.
 2. Varieer van houding. Poseren in de standaard fitness foto poses is de basis, maar probeer ook andere houdingen zoals een sprong of uithaal.
 3. Hou als fotograaf én als model focus op de sport fotoshoot en laat je niet te veel afleiden door direct elke sport foto te beoordelen. Zo mis je geen mooie momenten en raak je niet afgeleid.
 4. Wissel van plek, ook in de fotostudio. Opname van opzij, onder én bovenaf zorgen voor variatie.
 5. Let ook op andere details zoals gezichtsuitdrukking. Sport zit vol emotie en juist dat geeft een sportfoto extra diepgang. Een fitness foto hoeft niet altijd stoer te zijn. Uitputting en doorzettingsvermogen staan zeer goed op het gelaat.
 6. Als model heb je zelf ook ideeën over de sport shoot. Deze inspiratie moet niet onbenut blijven! Zoek naar voorbeelden van sport fotoshoots en foto’s van fitnessmodellen en maak een collage. Bekijk deze van tijd tot tijd en verwijder de minst mooie foto’s.
 7. Met name bij sport fotografie is het belangrijk dat je als model zelf ook let op de details. Make-up, haardracht, verzorging van nagels en lichaamshaar zijn essentieel.
 8. Denk ook aan vocht en koolhydraatinname. Eet een week vooraf minder koolhydraten en drink ook minder dan normaal. Op de dag zelf kun je juist wel weer koolhydraten eten.
 9. Ga een week vooraf niet onder de zonnebank. Een nieuw kleurtje kan nadelig overheersen in beeld en dat moet je voorkomen.
 10. Denk goed na over passende outfits en accessoires. Heb je twijfels daarover? Vraag het ons. Wij kennen onze camera en andere apparatuur het beste en kunnen jou als sportmodel instrueren over bijvoorbeeld kleur van een outfit en over de gebruiksstatus van accessoires.

Conclusie

Sport fotografie is echt een gave soort fotoshoot waarmee je bijzondere foto’s kunt maken. Met onze kwaliteitsapparatuur en een goede voorbereiding maken we de mooiste sport foto’s. En vergeet niet dat jij als model ook een groot aandeel hebt in het resultaat van de sport fotoshoot. Op de shoot pagina staat meer informatie over de Sport en Fitness Fotoshoot en bekijk mooie sport foto’s in de galerij.

BEKIJK OOK:

Sport en Fitness Fotoshoot - kickboksen - marcia coppens

RECENTE BERICHTEN

ZOEK OP CATEGORIE